Торта без брашно

AИли както една приятелка я нарече – ‘оргазмено хубава торта’.

Тази торта, дори без гореспоменатото прозвище е торта за големи. Няма много захар, но има много натурален шоколад, който се усеща като силна горчива нотка. Много е лека заради тоталната липса на брашно и ядки. Не е много калорична, както ще разберете от табличката най-долу, но това не влияе на силата на вкуса. Определено е торта, която ще правя често, защото е точно Моята представа за торта.

3

ТОРТА БЕЗ БРАШНО

Тортата:

170гр натурален шоколад (аз ползвах 72%)

6 яйца, разделени белтъци и жълтъци

130гр захар (казвам ви, че няма много захар!)

30мл вода

10гр какао, за поръсване

Кафенокарамелен сироп:

150г захар

75гр мед

60мл вода

15гр силно еспресо

40гр масло (може и солено)

Крем:

130г бял шоколад

300гр сладкарска сметана

1

Сложете водата и шоколада на много ниска температура и го разтопете. Внимавайте да не загори. Ако се чувствате неуверени да топите шоколад на директна топлина сложете го на водна баня. Когато се разтопи оставете го да се охлади леко.

Междувтеменно разбийте жълтъците с ½ от захарта, добавете шоколада и разбийте леко, докато се смесят добре.

Разбийте белтъците на сняг с останалата ½ от захарта. Когато са добре разбити тобавете малка част от шоколадовата смес и бъркайте внимателно с метална лъжица, за да не изкарате въдуха. После добавете още малко и бъркайте и така докато всичко е смесено добре. Аз прибавих шоколада към белтъците на 4 порции (само ориентир).

Загрейте фурната на 175˚С. Застелете дъното на 26см тавичка (с падащо дъно) с хартия. Може да печете сместта на два блата, но аз нямах желание да правя многопластова торта и затова изсипах всичката смес и я пекох наведнъж. Отне около час и половина. Проверява се дали е готова, като пипнете повърхността на тортата в средата и тя е твърда.

Сиропа: сложете захарта, водата и меда в малка тенджерка и на слаб огън разтопете захарта. Повишете леко температурата и оставете да покъкри, докато стане гъст карамел. Махнете от котлона, добавете еспресото и маслото и оставете да се охлади напълно.

Крема: разтопете шоколада. Разбийте сметаната. Смесете ги.

Когато блата е студен (много важно, защото иначе втечнява сиропа и крема и става голяма каша) покрийте го със сиропа. Той е гъст и не трябва да попива. После сложете крема и нежно загладете. Поръсете с какао и готово!

nf

One response to “Торта без брашно

  1. страшно добре звучи ,а и така изглежда /най-вече си представям вкуса на натурален шоколад,който обожавам/а и определението дадено на тортата е правилно- хубав ден

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s