Печен карфиол

Да си призная веднага: подхранван от спомена за ужасни туршии и безвкусни варива, карфиолът никога не е бил любимо ядене за мен. Хапвам, ако съм на гости или в индийски ресторант (индийците се справят чудесно с готвенето на всякакви мои омразни зеленчуци), но никога с голям ентусиасъм. Преди 5-6 дни обаче,  се сдобих с една наистина огромна глава карфиол и реших, че това е предизвикателството на седмицата – да сготвя поне две неща, които да ям с удоволствие. Едното беше тази прекрасна супа; второто е обикновен печен карфиол.

1

Отдавна чета в TasteSpotting за този начин на приготвяне. Подозрителна отначало тази рецепта се оказа толкова вкусна, че веднага си го записвам в тефтерчето за вдъхновение. Изненадващо различен и неочакван вкус.

ПЕЧЕН КАРФИОЛ

1 малка глава карфиол (или ½ голяма)

½ лимон

5-6 с.л. зехтин

Сол

Кимион

Щипка люти чушлета

Нагрейте фурната на 250˚С.

Нарежете карфиола на цветчета и го измийте, като го потопите в купа с посолена, хладка вода. В малка тавичка изсипете 3-4 супени лъжици зехтин. Изцедете добре карфиола и го изсипете върху зехтина. Сложете още малко сол, после обилно кимион, сухи чушлета и накрая изстискайте сока на лимона.

Полейте с още 2 лъжици зехтин и пехнете във фурната за около 20 мин. Докато се пече разбърквайте от време на време за да се изпече навсякъде равномерно.

Много вкусно.

nf

2 responses to “Печен карфиол

  1. В момента го правя и много добре мирише. А патладжаните със сирене се оказаха наистина невероятни

  2. Хей Вели, много се радвам, че съм зарибила някого за карфиолената кауза. Толкова малко хора обичат карфиол – това е един много неразбран зеленчук. Ако се приготви добре е незаменим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s