Алтернативни крекери

Когато не ти се вечеря сериозно, но все пак имаш нужда от малки хапки към чашата вино тези крекери са много добър избор. Когато сутрин препускаш към свободно избраната форма на транспорт, която възможно най-бързо да те отведе до работата няколко такива крекера са повече от питателна закуска. Издържат дълго, правят се лесно и са вкусни. Какво повече? А да, много, много са полезни.

1

Направени са от овесени ядки и ленено брашно. Лененото брашно е едно от 6-те полезни зърнени култури, които освен хранителни имат и доказано лечебни свойства. В случая с лена това са подобряване на храносмилането, прочистване на чревния тракт, понижаване на холестерола.

2

КРЕКЕРИ ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЛЕНЕНО БРАШНО

650гр овесени ядки

200гр ленено брашно

350гр кисело мляко

50гр маргарин

100гр кашкавал

1 ч.л. сода бикарбонат

В голяма купа леко разтопете маргарина. Добавете овесените ядки, лененото брашно, содата. Бъркайте, докато маслото попие в сухите съставки. Настържете кашкавала на ситно. Изсипете и него в купата. Разбъркайте отново. Започнете да добавяте киселото мляко. Най-напред изсипете ½ кофичка, после добавяйте лъжица след лъжица, докато се получи твърдо тесто. Може да е необходимо по-малко количество от 350гр.

На гладка повърхност разточете кора с дебелина около 5мм. Нарежете и печете върху незалепваща хартия в предварително нагрята фурна на 200˚С около 12мин или докато се зачервят.

Гарнирайте с каквото имате в хладилника – катък, хайвер, лютеница или, ако си падате по комбинацията сладко солено – с мед.

nf

2 responses to “Алтернативни крекери

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s