Екзотична целувчена торта

1

Много хора се плашат от правенето на целувки – били капризни, не винаги ставали. Вярно е.  Аз самата съм имала безброй провалени опити, преди да науча един трик от френската кулинария. Белтъците трябва да се отделят поне 12 часа по-рано от жълтъците и да се оставят да престоят на стайна температура. Ако направите това, мога да ви гарантирам успех с правенето на прекрасни, стабилни целувки. Освен това, добавянето на щипка сол или 3гр. сухи белтъци (знам, много трудни за намиране ако не си професионален готвач) допълнително гарантират успех.

Тази торта се прави основно от въздух, плодове и малко захар, а трябваше да е достатъчна за 10 човека, за рожден-денно парти на близка приятелка. Уверявам ви, беше една от най-вкусните и леки торти, които съм яла.

2

ЦЕЛУВЧЕНА ТОРТА

За блатовете:

6 белтъка

275гр захар

5гр ванилия

3гр белтъци на прах (щипка сол)

Крем:

90гр черен шоколад

3 жълтъка

3 с.л. вода

1 с.л. ром

50гр захар

450мл растителна сметана

Екзотични плодове, нарязани на малки парчета за гарниране. Аз сложих червен портокал, грейпфрут, ананас. Може киви, манго, нар, папая…

Започнете с очертаването на 3 кръга, с диаметър 20см, върху хартия за печене. Това са ‘тавите’, в които ще се поместят блатовете.

Разбийте белтъците, докато образуват връхчета и постепенно, все още бъркайки, добавете захарта и ванилията.

Сложете белтъците в сладкарски шприц и, като внимателно спазвате очертанията на кръговете, ги запълнете с целувки, всяка от които е с диаметър 2,5 – 3см.

Печете в предварително загрята фурна на 140˚С, за около 1 ½ час, като внимавате целувките да не се зачервяват. Трябват ни аристократично бледи.

Междувременно се заемете с крема. На водна баня разтопете шоколада. Добавете белтъците, един по един, водата, рома, захарта, като през цялото време бъркате бавно. Покрийте с фолио и оставете да се охлади. Разбийте сметаната.  Смесете  2/3 от нея с охладения шоколадов крем. Останалата 1/3 ще ни трябва по-късно.

Когато блатовете са се охладили внимателно ги отделете от хартията. Те стават приятно твърди и лесни за работа. На поднос сложете блат, покрийте с крем, после пак блат – крем – блат.

Сложете останалата сметана в сладкарски шприц и шприцовайте линия по края на тортата. Покрийте с нарязаните парчета плод и поръсете с листенцата на дребни цветчета. Може с кокос или каквото друго ви хрумне.

Ако имате време може да оставите да се охлади в хладилник. Ако не – режете направо и се наслаждавайте с чаша изстудено шампанско!

nf

One response to “Екзотична целувчена торта

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s