Просо + Круши = ВНЛ*

*вечна, неразделна любов

Отдавна се каня да направя нещо с просо и най-после дойде сгоден момент. Да си призная десертите много повече ме влекат, затова и първата рецепта с просо е сладка.

Просото е много полезна зърнена култура, една от 6-те с признати лечебни свойства, заедно с лененото семе, булгура, елдата и т.н.  Моите представи, че ако нещо е здравословно, то обикновенно е безвкусно и скучно бяха разбити на пух и прах от този десерт.

1

ПРОСО С КРУШИ И КАНЕЛА

150гр просо

700ml прясно мляко

150гр кафява захар

3 круши

50гр филирани бадеми

5гр канела

2 яйца

В тенджера на слаб огън запечете за 3-4 минути просото. Добавете канелата и 100гр от захарта и запечете за още минута. Залейте с млякото и оставете да къкри още 20мин. Оставете да се охлади.

Междувременно нарежете крушите на ситно, добавете 50гр захар и филираните бадеми и оставете настрана.

Разделете жълтъците от белтъците. Белтъците разбийте на сняг. Когато просото се е охладило достатъчно, че да можете да пъхнете малкото си пръстче, без да подскачате от болка след това разбъркайте жълтъците и внимателно добавете белтъците на сняг.

Във форма за мъфини (големи) сложете хартиени чашки и изсипвайте лъжица просо, после лъжица от крушите със захар и пак просо.

Печете за около 30мин на 180˚C.

Аз сервирах с шоколадов сос и резенчета круша. За целта разтопете 1 шоколад и добавете 150мл мляко. В малка чинийка изсипете малко от шоколада, така че да покрие дъното, обелете просения десерт от хартиената чашка и позиционирайте точно в средата. Добавете 2 резенчета круша и листенце мента, ако имате. Аз нямах и затова ползвах цветенце от градината за неядлива окраса.

Много фин десерт се оказа. Препоръчвам и за придирчиви и консервативни хора, просто не им казвайте за просото, здравословността и т.н.

nf

4 responses to “Просо + Круши = ВНЛ*

  1. Рецептата много ми хареса,мисля да я направя,но ни къде не видях къде се слагат бадемите?
    п.с.Извинявам се предишния пост- синът ми си е играл на клавиатурата преди да се усетя!

    • Здравей Даниела, филираните бадеми се слагат към крушите. Наистина съм пропуснала да го напиша🙂
      Няма проблем за предишния коментар – изтрит е.

      • Наистина страхотен десерт-вчера го направих и на всички много се хареса!Поздравления за сполучливата рецепта!

      • Даниела, благодаря ти, че експериментираш с по-необичайните рецепти в блога🙂 Надявам се повече хора да добият смелост, защото някои от тях са направо шедьоври! Както този десерт. Хубав ден!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s