Хляб за пикник

Този хляб има две огромни предимства – прави се с 10 варени яйца, кото след Великден винаги са налични. Освен това хляб за пикник + 3 бутилки розе са напълно достатъчни за изхранването на 10 човека излезли на дълга разходка без да помислят за обяд.

2

ХЛЯБ ЗА ПИКНИК

1кг типово брашно

550мл топла вода (стайна температура)

7гр суха мая (1 пакетче)

5гр захар (1ч.л.)

5гр сол (1ч.л.)

Пълнеж

2 средно големи домата, обелени и нарязани на много ситно

50гр песто от сушени домати

25мл зехтин

Лют червен пипер (по желание)

200гр тънко нарязан салам

200гр кашкавал

20гр пресен босилек (1 пакетче, само листата)

10 твърдо сварени яйца

Тестото замесвате, като в голяма купа пресявате брашното. По-средата правите кладенче и изсипвале 200мл от водата. В нея разтваряте маята, захарта и солта. Разбърквайки с лъжица постепенно прибавяте останалото брашно, после още вода и така до замесването на тесто за хляб. Оставете да втаса за час и ½ или докато е удвоило размера си.

Междувременно смесете пестото с доматите и зехтина.

На гладка набрашнена повърхност, не по-малка от метър изсипете втасалото тесто, размесете за кратко и разточете на една кора с дебелина около сантиметър, дълга 70см и широка 20. Отгоре намажете с доматената смес, покрийте със салама, босилека и най-накрая наредете яйцата в редичка и поръсете кашкавала. Навийте като издърпате единия край върху яйцата и покриете с другия. Аз завивам така полученота руло на геврек, защото няма тава, която да го побере право.

Оставете да враса за още поне 30мин. Това повторно втасване е много важно, защото балончетата, които се получават в хляба са тези, които ще останат след печенето. Ако няма достатъчно въздух хлябът може да стане клисав.

Печете в предварително нагрята фурна на 190˚С за 25 до 30мин или докато горната кора се зачерви.

end

Хлябът става с твърда коричка и съвсем спокойно може да се носи в кошница за пикник докато решите, че е време да постелете одеалата и да се захванете с приятната част на всяка разходка – похапването.

3 responses to “Хляб за пикник

  1. Pingback: Салата с ягоди, спанак и сирене – Кулинарно - в кухнята с Йоана·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s