Приятели в кулинарни беди

Имам много приятели, които не могат да ядат разни неща, защото са алергични към тях – лук, ядки, млечни продукти – всякакви съм ги хранила. Винаги идват на гости притеснени: ‘Съжалявам, че съм такъв труден за изхранване тип… ако си сготвила нещо неподходящо, мога само на хляб и вода да карам!’. А аз винаги им казвам, че за мен няма по-голямо удоволствие от това, да готвя предизвикателства – мъфини без яйца например. Или яхния без лук.

Сладките, които направих днес са за една дама, която не яде нищо от животински произход, но обожава ядки. Тя доста е пътувала и похапвала и предизвикателството да я изненадам си заслужаваше! Оригинално рецептата взех от тук, но сериозно я преработих. Получиха се вълшебни!

2

ПОСТНИ ФЪСТЪЧЕНИ СЛАДКИ

200гр. брашно

50гр. какао

4гр. сода за хляб

60гр. ябълково пюре

20мл прясно изцеден портокалов сок

125гр. маргарин

50гр. фастъчено масло

50гр. захар мусковадо

50гр. захар демерера

100гр. бяла захар

За пълнежа:

120гр. фъстъчено масло

80гр. пудра захар

В купа се пресява брашното, какаото и содата. В друг съд, с миксер, се разбива маргарина, фъстъченото масло и всички видове захар, добавя се портокаловия сок и ябълковото пюре. Когато стане пухкава смес се изсипва в купата, със сухите продукти и се меси меко тесто.

Моето тесто стана страшно меко и много ме измъчи докато сглобя сладките, но какво ли не прави човек за приятелите си…

В друг съд се разбърква пудрата захар и фъстъченото масло.

1

Разделя се тестото на 4, после всяка четвъртинка на 8. Общо 32 къса. Взима се едно късче, с пръсти се прави на плосък диск. От фъстъчената смес за пълнежа се загребва около ½ чаена лъжичка и се слага в центъра на диска. Краищата се затварят, леко се притискат и с длани се офирмя топче. Така 32 пъти.

Когато са подредени в тавата (предварително покрита с хартия за печене) се притискат лекичко с дъното на чаша, потопено в захар. Или се поръсват с фъстъци, счукани на ситно.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180˚С, от 8 до 10 мин.

Вадят се и се чака да изстинат, защото са много мекички в началото. И който каже, че фъстъците били скучни ядки – не му вярвайте!

3 отговора на “Приятели в кулинарни беди

  1. Страхотно си го измислила. Сигурна съм, че са също толкова вкусни, колкото и оригинала. 🙂

  2. Хей Йоана, това идващо от теб е страхотен комплимент! Заповядай някой път в моята градина. Обещавам да е вкусно 🙂

Вашият отговор на Вилнея С. (@behemotha) Отказ