Елда

Елдата е новст за мен. Купих я, защото ми трябваше булгур, а във Фантастико нямаше. Реших, че вместо да си тръгна с празни ръце мога да купя заместител и се спрях на елда.

Елдата, на английски buckwheat, е много полезна и, оказа се, вкусна. Готви се лесно – вари се 20мин във вода в съотношение 1 към 2 – 1 чаша елда в 2 чаши вода.

buckwheat1

ЕЛДА С ТИКВИЧКИ И ХОМОС

1 ч.ч елда

2 тиквички

50гр тиквено семе (печено)

5 с.л зехтин

150гр хомос

Сварявате елдата за 20мин или както е посочено на опаковката, в подсолена вода. В същото време нарязвате тиквичките на кръгчета и запичате за 15мин в зехтина. Когато всичко е готово наситнете 40гр от тиквените семки и ги разбъркайте в елдата; наситнете тиквичките, добавете и тях.

Сипете в купи, поръсете с останалите семки и гарнирайте с лъжица-две хомос. Полейте с още малко зехтин.

2 responses to “Елда

  1. За да не се разкашква елдата, а и за да е вкусна и полезна, не се вари, а се залива с една част кипяща вода и се захлупва плътно.
    Може да се яде след около час.

    • Bislvitke, аз така готвя кус кус, но за елда не се бях сещала, че може и така. Благодаря за съвета. Непременно ще го правя така отсега нататък, защото много не обичам разкашкани неща…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s