100 бишкоти

Станаха 100, защото много се старах да ги направя малки и елегантни, за топкане във вино или кафе. Сега съм толкова шашната от огромната купчина бишкоти, че вече съм уговорила срещи с 5 приятелки, с обещание за подаръци. Не е възможно да се справим сами – трябва подкрепление!

Методът за приготвяне е на Джина Ди Палма – американка с италиански произход, чиято книга се твърди, че е една от най-италианските сладкарски книги. Рецептата в книгата е за бишкоти с лешници, шам фъстък и млечен шоколад, но аз нямах нито една от гореизброените съставки, така че направих с орехи и натурален шоколад.

Преди да направя бишкотите гледах цял час как Джина обяснява как се правят бишкоти. В щаб квартирата на Google (of all places..). Ако никога не сте правили бишкоти ви съветвам и вие да го изгледате – заслужава си.

Преди да дам рецептата искам да направя едно уточнение: мерните еденици са чаши и лъжици. Аз ненавиждам този начин на измерване, защото от чаша до чаша има огромна разлика, нооо това е положението.

biscotti

БИШКОТИ С ОРЕХИ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД

3 ½ чаши бяло брашно

1 ч.л сода бикарбонат

1 ч.л сол

4 големи яйца

2 жълтъка

1 белтък за глазиране

2 чаши захар + около 2 с.л за поръсване

2 ч.л. ванилия

350 гр шоколад, нарязан на малки парченца

3 чаши орехи

В купа смесете брашното, содата, солта и оставете настрана. В друга, наистина голяма купа, разбийте с миксер яйцата и захарта, докато сатанат пухкави. Добавете ванилията, брашното със сухите съставки и продължавайте да бъркате. Накрая сложете шоколада и орехите и с лъжица разбъркайте добре, докато сместа е хомогенна. Става много, много гъста, почти суха.

Включете фурната на 160-170˚ и пригответе 2 (две) плоски тави, покрити с хартия за печене. Разделете тестото на 5 равни части. С набрашнени ръце вземете 1 от 5-те части и я оформете на дълго, тънко руло. Размерите на рулото са приблизително 25см на 3 см. Рулото е много сухо в началото, но ако проявите търпение ще се получи.

Изобщо всичко в бишкотите изисква търпение – аз си отделих цял един следобед за тях и едва ми стигна. Когато и 5-те рула са готови сложете 3 в едната тава и 2 в другата. Разбийте един белтък и намажете с него повърхността на рулата. Поръсете със захар.

Печете едно над друго за 20 до 25 мин или докато започнат да кафенеят и да се пукат по повърхността. Разменете тавите по средата на печенето, за да се изпекат равномерно.

Когато са готови ги оставете да изстинат след което ги нарежете с много, много остър нож по диагонал, на парчете с дебелина около 8мм. Намалете фурната на 100˚ и наредете върху същата хартия за печене бишкотите. Печете за още 20 – 25 мин.

Извадете ги да изстинат и ако ги съхранявате в кутия за сладки можете да ги хапвате до 2 седмици.

П.С Бишкоти осначавало двойно-печени на италиански. И наистина се пекат два пъти. Кой твърди, че италианците били измамници🙂

3 responses to “100 бишкоти

  1. По начина на приготвяне наподобяват кантучините.
    Но рецептата изглежда вкусна.Благодаря за споделянето й!Определено ще се пробват.

  2. Красимира, наистина много приличат на кантучини. Даже в ето този блог, в коментарите се твърди, че са едно и също http://loisslokoski.blogspot.com/2008/11/cantuccini.html

    Истината е, че са пристрастяващи! Аз мисля скоро пак да правя, но може би ще намаля рецептата на 1/2 този път🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s