(не)Обикнивен сладкарски крем

Този крем е същността на много неща – еклери и бухрички, купи с натрошени бисвити и плодове; или просто е на върха на лъжицата ми всеки път, като мина покрай кухнята. Французите го използват много в сладкарството – всъшност рецептата взех от Tartine.  Ако се приготви буквално, с всичките му прецеждания и повивания, става наистина божествен.

pastry-cream

OБИКНОВЕН СЛАДКАРСКИ КРЕМ

500ml пълномаслено мляко

1 пакетче ванилия (ако е течна 5ml)

1гр сол

15гр разтворено в 45ml вода царевично нишесте

115гр захар

2 яйца

55гр несолено масло

Млякото се слага на котлона, на слаб огън и се оставя почти да заври. Добавете ванилията, солта и бъркайте често.

В същото време, в купа, разбъркайте захарта и нишестето. Добавете яйцата и разбивайте докато се получи хомогенна смес.

Когато млякото е готово бавно добавете 1/3 в яйчената смес, като бъркате непрекъснато. После изсипете обратно в тенджетата и разбивайте (може и с миксер), докато нишестето се свари напълно. Не го оставяйте да завира нито за секунда, най-допустимото е появата на бавнопукащи се, мързеливи балончета по повърхността.

Свалете от огъня и прецедете веднага през ситна, до средна цедка (ако го оставите в тенджерата крема ще продължи да се вари от остатъчната топлина). Завийте с фолио, за да предодвратите образуването на коричка на повърхността и оставете да изстине около 10мин.

Нарежете маслото на кубчета и разбъркайте в крема.

Готово.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s