Грях с мента

Грехът и граха са еднакво мощни, когато иде реч за затопляне. Не за претопляне – кой иска вчерашни прегръдки, извадени от хладилника и претоплени за 45сек. в микровълновата? Същото е с граха, но малцина го разбираме. Граха трябва да е пресен, току-що изваден от шушулката. За съжаление, в този век на огражданизация шушулките са иззети от хората, за да се свиват в тях, а на граха – понеже не може да се защити в Стразбург, му правят масови гробове от тенекия и ги наричани консерви.

peas1Тази супа, от грах с мента е направена от консерва, но вкусът е почти жив.

ГРАХ С МАНТА

1 консерва (450гр) грах

1 връзка мента

Щипка сух босилек

Бучка масло (40-50гр)

100мл течна сметана (може растителна, заквасена; може дори крем сирене)

Сол

Пипер

Изцедете водата от консервата и измийте граха с хладка вода. Изсипете в тенджера с вряща и посолена вода. Варете за около 5 мин, после изсипете цялото количество грах с част от водата в пасатор. Добавете ментата, босилека, маслото, сметаната, пипера и пасирайте. В началото сложете малко вода, после добавяйте, докато получите желаната гъстота.

Сервира се веднага.

Аз обичам да гарнирам тази супа със запържен бекон или салам, но ако ви е пролетно и зимните пръжки са останали зад гърба ви гарнитайте с песто, крутони или още малко сметана.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s