5-та зима на хоризонта или хляб с биволски кашкавал и салвия

Днес пак хвърчат снежинки и из въздуха се носят ароматите на студа – дим, гниещи треви и щипеща ноздрите чистота. ‘Женско време’, казваше баба ми, и наистина – притъмнява, завихря се студ и после се усмихва отново и става светло, светло, все едно, че нищо не е било. Снежинките са едноминутки – раждат се в небето, падат, чупят си ангелските крила, почерняват и се загубват. Не умират, просто се превръщат в нещо друго, в този безкраен кръговрат. Пожелавам им да утоляват жаждата, не да са сълзи.

cheese-bread-1Аз пека хляб. Хляб с биволски кашкавал и салвия. Контраста между топлината и мекотата на уюта у дома и острото и студено време навън е прекрасен.

Този хляб се прави бавно, защото трябва да втаса добре, а и защото хляб не може да се бърза.

ХЛЯБ С БИВОЛСКИ КАШКАВАЛ И САЛВИЯ

500 гр. брашно тип 500

310 мл. хладка вода

1 (7гр.) суха мая

1 с.л. захар

1 с.л. сол

зехтин

180 гр. настрърган на едро биволски кашкавал

75 гр. Пармезан, настърган на ситно

1 шепа (15 гр.) салвия

В дълбока купа се пресява брашното и се посолява. В малка купичка се поставят 100мл. от водата, разбъркват се захарта и маята. Оставят се да почине за десетина минути, за да почне маята да действа. В голямата купа се прави кладенче, изсипва се останалата вода и маята. Замесва се меко тесто. Ако е необходимо може да добавите още вода или брашно, но не прекалявайте – тестото трябва да не е лепкаво или прекалено твърдо и жилаво. Замесеното тесто, се поръсва с брашно и се покрива. Оставя се да втаса около 30мин. или докато е удвоило размера си.

Когато тестото е втасало достатъчно се изсипва върху набрашнена повърхност, премесва се няколко пъти и се разточва в правоъгълна форма с дебелина 1 см. ½ от правоъгълника се поставя в тава, предварително поръсена с брашно. Другата ½ от тестото се оставя извън тавата. Върху частта, която е в тавата се поръсват 3-4 с.л. зехтин, после се изиспват кашкавала и Пармезана и листата салвия. Разпределя се равномерно и се покрива с другата половина от тестото, като се подпъхват краищата, за да се запечата тестото. Полива се с още 2-3 с.л. зехтин и може да се поръси със салвия, морска сол или пипер.

cheese-breadПокрива се и се оставя се да втаса още веднъж, докато удвои размера си. Пече се в предварително нагрята фурна на 180˚С за около 25мин. Оставете да изстине преди да нарежете на филии.

Прекрасното на този хляб е, че може да се увие в хартия за печене и да се замрази. После претопляте във фурната и имате пресен и парещ хляб по всяко време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s