Любов на блокчета у дома

Pret-a-manger ги нарича Love bars. Ние с Л. за влюбихме в тях, когато за първи път ходихме в Лондон. Оттогава имаме негласно споразумение, че това е нещото, за което си харчим всичките ни останали пари тооочно преди да се качим в самолета.

Сега обаче се сдобих с книгата им Food on the move и днес се пробвах да ги направя у дома. Получиха се!

love2

Рецептата е простичка и като се изключи факта, че на няколко места (включително на финалната права) има малко чакане, е много лесна за приготвяне.

LOVE BAR

За основата:

200гр. кафява захар

200гр. безсолно масло

1 с.л. мед

350гр. овесени ядки

Глазура:

60гр. захар мусковадо (може и обикновена кафява)

130гр. течна сметата (аз ползвах растителна)

50гр. безсолно масло

35гр. тиквени семки

45гр. шоколад на малки парченца

35гр. шам фъстък

35гр. бадеми

Приготвяне на основата: Загрейте фурната на 150С.

На слаб котлон разтопявате захарта, меда и маслото, като разбърквате честичко. Междувременно застелете тава с размери 18/30см с хартия за печене. Когато от захарта и маслото се получи сравнително хомогенна смес, въпреки че при мен маслото все си стоеше отгоре, нали захарта е по-тежка… изсипвете вътре овесените ядки и бъркате, докато поемат течността (около 30 сек). После изсипете в тавата и разтелете старателно, като накрая притиснете леко повърхността навсякъде с обратното на лъжицата. Печете в нагрятата футна около 20мин или докато овесените ядки добият златист (не кафяв) цвят. Оставете да изстине напълно.

Заливката: В съд със сериозно дъно и на слаб котлон (за да предодвратим изгаряне) се слага захарта и сметаната. Разтопяваме захарта и оставяме да поври около 5 мин, като разбъркваме добре. Когато сместа стане гъст карамел махаме от котлона и добавяме маслото. Още малко разбъркване докато абсорбира маслото. Заливаме основата и внимателно разстиламе навсякъде на тънък слой. Още докато е топло поръсваме с ядките и шоколада.

Оставяме да изстине напъно преди да нарежем на парчета с големина около 3/15 см.

Особено подходящи са за понеделник сутрин, когато кафето се оказва слаб стимул за събуждане и любовта към ближния е все в недостиг. Хубава седмица!


2 responses to “Любов на блокчета у дома

  1. Ще ги правя тази седмица🙂 Досега винаги съм ги подминавала като съм в Лондон, но този път се сетих за твоя пост и взех няколко🙂
    Чудесно откритие, благодаря ти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s